Locatie onafhankelijk werk, wat houdt dat in?

Digitale Wereld

Technologie en internet hebben ons leven en ons werk de afgelopen decenia behoorlijk veranderd.

De tijd is voorbij dat we allemaal op kantoor zitten met ieder een eigen werkplek. Via onze smartphone, laptop of tablet zijn we bijna altijd en overal bereikbaar. We kunnen op afstand inloggen op de systemen van de bedrijven waar wij voor werken. We werken eigenlijk allang niet meer van 9 tot 5. Feitelijk wordt er al heel erg veel locatie onafhankelijk gewerkt.

Wat houdt locatie onafhankelijk werken nou eigenlijk precies in? Wat kan het voor jou betekenen? Is het iets voor jou? En wat zijn de voordelen voor ondernemers en bedrijven?

Flexibiliteit, creativiteit en inspiratie

Locatie onafhankelijk werken gaat verder dan  “Het Nieuwe Werken”.  Het betekent ook meer dan thuis aan je keukentafel werken.  Locatie onafhankelijk werk betekent zelf bepalen waar je werkt en meestal ook wanneer je werkt. Vaak betreft het werk dat met een computer en internet gedaan wordt, maar dat hoeft niet persé. 

Locatie onafhankelijk werk betekent flexibiliteit en vrijheid. Het brengt creativiteit. Locatie onafhankelijk werk betekent doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent! 

 

Is het iets voor jou?

Werken in een café

Instelling en mentaliteit

Het klinkt natuurlijk heel mooi: zelf bepalen waar en wanneer je werkt. En dat is het ook! Maar het vraagt wel om een bepaalde instelling, want naast goed ontwikkelde skills en vaardigdigheden, is er ook een goede werkmentaliteit nodig. Je moet namelijk gewoon hard werken, kwaliteit leveren en je afspraken nakomen. Je wordt immers beoordeeld op jouw resultaten.

Doel- en resultaatgerichtheid zijn dus belangrijk. Kunnen plannen is handig.  Ook een zelfstartend vermogen en discipline zijn onontbeerlijk als je als locatie onafhankelijk werker aan de slag wil. Tenslotte moet je flexibel en creatief zijn. Als je jezelf hierin herkent, dan past locatie onafhankelijk werken ook bij jou!   

Voor welke functies, rollen of taken?

Tegenwoordig wordt heel veel werk met behulp van een laptop en internet gedaan. Veel van dat werk hoeft niet per definitie vanuit een kantoor gedaan te worden. Welke functies kunnen er zoal plaats onafhankelijk gedaan worden?

Een webassistant aan het werk

Webassistant

Een WebAssistant is iemand die ondersteunt bij alles wat te maken heeft met het online (beter) zichtbaar maken van jouw bedrijf. 

Het Nieuwe Werken

Virtual Assistant

Een VA is een persoonlijke assistent die op afstand kan gaan werken. De ondernemer houdt hierdoor meer tijd over voor andere taken. 

Content marketing coördinator

(Seo) schrijver

Een SEO schrijver heeft verstand van de werking van zoekmachines en past deze kennis toe bij  het schrijven van stukken tekst. 

Fotograaf

Fotograaf

Een Video- of Fotograaf is iemand die (bewegend) beeld vastlegt. Dit beeld wordt vaak gebruikt als visuele content op websites en social media.

Locatie onafhankelijk vormgever

Grafischvormgever

Een Grafisch Vormgever ontwerpt en creeërt grafische producten. Tegenwoordig meestal digitaal, zoals websites. Maar ook logo’s etc. 

Content coordinator

Online trainer

Een online trainer coacht of geeft training via de digitale weg.  Een online coach of trainer heb je in meerdere sectoren, zoals bijles. 

Vertaalster aan het werk op haar bed

Sales support

Een medewerker sales support ondersteunt bij de sales-activiteiten. Hij of zij moet de klant goed kunnen adviseren. 

Werken met internet

Content Manager

Een Content Manager verzorgt en beheert de inhoud van  de website en zorgt dat die van goede kwaliteit is. 

(E) Recruiter

Een (E) Recruiter is verantwoordelijk voor het creëren van een match tussen een werkzoekende en een functie.

Meer mogelijkheden dan je denkt

Wie kan je helpen ?

Er zijn veel verschillende manieren om je te ontwikkelen zodat ook jij je werk zo kan inrichten dat het bij jouw levensstijl past. Er zijn opleidingen waar je de skills en vaardigheden leert om een Webassistant of VA te worden. Maar er zijn ook mensen die jou kunnen coachen bij het uitzoeken wat goed bij jou past. Hieronder vindt je een paar voorbeelden.

Cursus

Training| Opleiding | Workshop

Coaching

webassistant programma

Cursus voor webassistants

WEBLISH

Weblish biedt een opleiding die erg geschikt is voor VA’s en andere office professionals met online ambities. Voor mensen die graag locatie onafhankelijk willen werken, dus..
……………..

Opleiding VA

FREELANCE ASSISTANT

Freelance & virtual assistant academy biedt een online training aan voor mensen die graag een succesvolle business als freelance en virtual assistant willen opstarten.

No excuses

Coaching van Esther Jacobs

RESULTANT SESSIE

Esther Jacobs biedt een resultant sessie aan. Ze helpt jou de essentie te benoemen van complexe situaties en helpt jou om creatieve oplossingen te vinden voor iedere uitdaging.  

PinQ consult

Begeleiding start-ups

PINQ CONSULT

Angelique coacht Start-ups en ondernemingen zodat ze klaar zijn voor de toekomst.  Ze helpt innovatieve Start-ups bij het inrichten van het bedrijf, zodat ze de beste talenten kunnen aantrekken, die dan kunnen wonen en werken waar ze willen.……

Wonderlijk Werken

Wonderlijk Werken

 TRAININGEN EN COACHING

Diana en Steven van Wonderlijk Werken inspireren je om te werken en te leven op jouw voorwaarden. Het doel van Wonderlijk Werken is dat de deelnemers  iets gaan doen met hun leven waar ze al (jaren) van droomden.

 Waar kun je werken?

Coworking places

Een nieuw type externe werklocatie dat sterk in opkomst is, zijn de coworking spaces. 

Coworking is het delen van een werkruimte door freelancers, zelfstandigen, thuiswerkers en andere independent workers. Het uitgangspunt is dat iedereen zich openstelt voor contact met de medegebruikers om tips en kennis uit te wisselen. Als coworker kies je ervoor te werken in een omgeving die jouw productiviteit en professioneel netwerk stimuleert, met alle faciliteiten en veel interactie. Coworking wordt daarnaast ingezet om problemen van isolement en afleiding bij het thuiswerken tegen te gaan. 

Één van de kenmerken van een Coworking space is het aantrekkelijk maken van een werkomgeving door middel van sociale bijeenkomsten. Coworking is dus meer dan alleen een fysieke ruimte, het is echt een ‘community‘. Deze faciliteert sociale en informele bijeenkomsten van een groep geïnteresseerde mensen.

WeWork, coworking places, coworking spaces

wework

Een voorbeeld van een coworking space is WeWork. Wat het werken vanuit een coworking space zoals WeWork zo aantrekkelijk maakt is dat er verschillende evenementen worden georganiseerd. Hierdoor vergroten  kleine ondernemers of de mobiele medewerkers van een bedrijf hun netwerk.

Tribes

Tribes zorgt ervoor dat alle members in een optimale werkomgeving kunnen werken. Tribes verschaft inspirerende werkplekken voor business nomads.  Wat Tribes erg aantrekkelijk maakt is dat ze in alle mogelijke manieren het leven van hun members makkelijker proberen te maken.

Tribes 2
spaces

spaces

Spaces heeft werkruimtes waar ideeën en business relaties ontwikkelen. Wat Spaces erg aantrekkelijk maakt is dat Spaces alle soorten werkruimtes heeft die jij nodig hebt. Een ruimte waar je met een cliënt kan afspreken en tegelijk een coffietje kan drinken, een werkruimte waar je totaal geïsoleerd kan werken of juist een ruimte waar je makkelijk connecties kan maken met anderen.

 Inspiratie 

Op deze inspiratiepagina vind je een verzameling van de beste boeken, facebookgroepen, websites en workaholidays die gerelateerd zijn aan het locatie onafhankelijk werken. Wat kan je verwachten? Waarom is dat boek nou zo goed? Wat kan je,op welke website vinden? En welke workaholiday past het beste bij mij? Op de inspiratiepagina vind je de antwoorden op al deze vragen!

boeken

Boeken

 • Digital Nomads 
 • Een werkweek van 4 uur
 • Handboek voor wereldburgers
 • Smartphone fotografie 
 • The suitcase entrepreneur
 • Vegabonding
Facebook

Facebookgroepen

 • Wereldburgers
 • Rat Race Rebellion 
 • Web Work Travel
 • Remote jobs
 • Digital Nomad Community
 • Digital Nomad Girls
Website

Websites

 • Nomadlist
 • Werken vanuit het buitenland
 • The Freelancer Magazine
 • Nomadic Notes
 • Digital Nomad Girls
 • Met kids de wereld rond
workaholiday

Workaholidays

 • Nomad Cruise
 • Active workation
 • Coworkation
 • Flaks
 • Hacker paradise
 • Surf office

 Handige Tools

…………
…………
…………

Trello is een tool voor online samenwerken waarbij (continue doorlopende) projecten georganiseerd worden per board. Trello vertelt je wie waaraan werkt en wat precies de voortgang is.

slack

Slack is de perfecte app om contact te houden met je team. Het handige aan Slack is dat alle communicatie via één tool gaat: bestanden delen, groepsgesprekken en real time berichten sturen en ontvangen.

Evernote werkt met notitieboeken waarin notities worden gemaakt. Dit kunnen zowel teksten, foto’s, gescande documenten, bestanden en snapshots van webpagina’s zijn.